Navigatie

COC eist gezinshereniging homo's

  Geluidje
  Geluidje
  31/01/2011 01:33

  Homobelangenorganisatie COC eist van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat een omstreden maatregel uit het regeerakkoord wordt aangepast of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gemeld.

  Het regeer- en gedoogakkoord bepaalt dat zogenoemde gezinsvorming met buitenlandse partners wordt beperkt tot paren die al getrouwd zijn. Maar in de meeste landen kunnen homo’s, lesbiennes en transgenders niet trouwen, stelt het COC. Daardoor kunnen zij ook hun partner niet naar Nederland laten overkomen om hier samen een bestaan op te bouwen.

  GroenLinks kaartte dit probleem eerder al aan bij premier Mark Rutte. Deze suggereerde toen dat homo’s zouden kunnen trouwen op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst of dat de homoseksuele partner op een toeristenvisum naar Nederland zou kunnen komen om hier te huwen.

  Maar beide maatregelen zijn onuitvoerbaar, aldus het COC. ,,Internationale verdragen verbieden ambassades handelingen te verrichten die in strijd zijn met de wetten van het land waar de ambassade zich bevindt’’, stelt een zegsman. ,,En om te trouwen op een toeristenvisum moet de partner uit het buitenland liegen over de reden dat hij of zij naar Nederland afreist.’’

  Het COC stelt dat de maatregel in het regeerakkoord hierdoor in strijd is met een andere afspraak in het regeerakkoord, namelijk dat het kabinet zich actief hard zal maken voor de bevordering van de emancipatie van homo’s, lesbiennes en transgenders in Nederland. ,,Dat doe je niet door een deel van de homo’s zijn huwelijksrechten weer te ontnemen’’, aldus de woordvoerder. ,,Het voorstel in het regeerakkoord getuigt van een conservatieve opvatting van relaties.’’

  De homobelangenorganisatie heeft hierover maandag een gesprek met minister Leers. Dan zal het COC ook voorstellen aan de bewindsman om homo’s en lesbiennes uit Oeganda in Nederland asiel te verlenen. Deze week werd bekend dat de Oegandese homoactivist David Kato is vermoord.